lördag 26 juli 2014

Färdigskrynklad bomull till Horstmann

Ibland syr jag Horstmannbyxor och säljer till Horstmannterapeuter (jag är ju lokalsambo med en Horstmannterapeut - Eva Klingström på Omtanken) och deras kunder.
Just de här är sydda i krinklad viscose.
Men även andra som vill ha bekväma luftiga byxor köper ett par då och då.
Byxorna ska vara i naturmaterial, lätta och passa alla och dessutom inte vara för hala, för att terapeuten ska få bra grepp om benet vid behandlingen.  Ett idealiskt tyg till detta är krinklat bomullstyg.
                                                                             Bildkälla 
Krinklad bomull är behandlat för att hålla sig skrynkligt, men kan bli slätare under användningen (t.ex om man sitter mycket och länge) men vid tvätt kommer skrynklorna tillbaka. Lufttorkning rekommenderas oftast och somliga tillverkare rekommenderar att man vrider plagget i vått tillstånd innan man hänger upp det.
Även andra material än bomull går att "krinkelbehandla", såsom linne, viscose, polyester och blandningar av dessa material.

Det är verkligen ett lättskött material, men ack så svårt att få tag i hos både grossister och tygaffärer.Varför vet jag inte, men det KAN bero på att priset blir nästan tre gånger så högt som vanlig bomullsväv. Jag har letat på nätet och i tygaffärer förgäves efter passande tyg.  Till slut fann jag några meter svart, men många vill ju ha lite färg och hittills har det varit omöjligt att tillfredsställa dessa önskningar. Dessutom går det inte så bra med ljusa tyger, eftersom terapeuterna ofta arbetar med oljor och då kan fläcka er tyget. På mörka tyger syns det inte så tydligt om olyckan skulle vara framme.

Fastän det har varit ett uppsving för tyget på 2000-talet så är det inget nytt tyg. Redan i slutet av 1920-talet kunde man se annonser för sängöverkast och det verkar som om det var det främsta användningsområdet då. På 1940-talet började man höra talas om klänningar i  krinklad crepe och senare också pyjamas och morgonrockar. 1966 nämndes schweizisk krinklad bomull som ”sista skriket” på  våren i Paris i New York Times och under 1980-talet blev det populärt att använda krinklad bomull i pojkshorts och idrottsjackor. Källa                                                                                                                            
Nu är det alltså Horstmannbyxor som jag använder det till. I värmen experimenterar jag med att tvätta oblekt råväv av bomull och sedan färga den. Råväven blir automatiskt krinklad när man tvättar den och sedan går den lätt att färga. Första experimentet föll väl ut och nu är det bara att klippa och sy.

Att fotografera lila tyger är svårt, men den här färgen
är rätt lik tyget i verkligheten.

Här kan du läsa mer om Horstmanntekniken:
Omtanken - massage & utbildning

Inga kommentarer: